Rodinný priateľ plánoval únos ich syna, chcel za neho 100-tisíc eur

01.03.2013 Bratislava

Bratislava 1. marca (TASR) - Národná kriminálna agentúra zabránila únosu sedemročného chlapca. Plánoval ho 41-ročný Pavol O., pričom od jeho rodičov si chcel za jeho prepustenie vypýtať 100.000 eur.

Obvinený je z trestného činu vydieračského únosu v štádiu prípravy, za čo mu hrozí 12- až 20-ročné väzenie.

Chlapec je synom podnikateľa z Bratislavského kraja, s ktorým boli blízki rodinní priatelia.

Pavol O. nahováral na únos aj ďalšiu osobu. Najskôr si chceli zaobstarať autá, vysielačky, rušičky, zbrane a mobilné telefóny. Následne plánovali založiť vo firme chlapcovho otca požiar, aby týmto spôsobom vylákali oboch rodičov z domu. Chlapca chceli odviesť na vopred pripravené miesto v Maďarsku a vypýtať si za neho výkupné.

Po zistení týchto informácií Národná kriminálna agentúra zorganizovala akciu, počas ktorej Pavla O. zadržala.

Okrem únosu je obvinený aj z trestného činu podvodu. Mal sa ho dopustiť s organizovanou skupinou, ktorú sám riadil. Podvodom získal a zneužil 250.000 eur určených na charitatívne účely.

Jedna z obvinených, 36-ročná Lucia O., v tom čase pracovala v bankovom sektore ako všeobecný poradca. V tejto banke mala založené účty charitatívna organizácia sídliaca v Bratislave. Podľa policajných informácií Lucia O. posunula údaje o výške hotovosti na viacerých bankových účtoch organizácie, ako aj podpisové vzory slúžiace na výber Pavlovi O.

Ten mal následne sfalšovať dokumenty potrebné na výber peňazí z banky. Ďalší dvaja obvinení, Martin S. (35) a Norbert P. (42), mali za úlohu zabezpečiť falošné doklady a dve nastrčené osoby - Michala B. (40) a Zitu M., ktorí peniaze vybrali. Zita M. je už za tento trestný čin vo väzení.

Obvineným hrozí trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.
 

Vyberte región